-
Wist je dat het tijdstip van overlijden bij 5 op de 10 Vlamingen bepaald wordt door een (medische) beslissing? M.a.w. dat hun overlijden medisch gestuurd wordt en niet meer ‘natuurlijk’ is?
Lees meer over de mogelijke beslissingen rond het levenseinde
-
Wist je dat medische technologie ook schadelijk kan zijn? Wanneer een behandeling te lang en zinloos wordt volgehouden - en ze niet meer levensverlengend, maar eerder stervensverlengend is - spreekt men van therapeutische hardnekkigheid.
Lees meer over therapeutische hardnekkigheid
-
Wist je dat een arts jouw toestemming moet hebben om een behandeling op te starten en dat je deze ook kan weigeren, zelfs indien je niet meer in staat bent het zelf te vragen? Je kunt hiervoor een ‘negatieve’ wilsverklaring opstellen.
Lees meer over de negatieve wilsverklaring
-
Wist je dat je een vertrouwenspersoon en een wettelijke vertegenwoordiger kunt aanstellen om je bij te staan of te vervangen bij het doen gelden van je (patiënten)rechten?
Lees meer over de vertrouwenspersoon en de wettelijke vertegenwoordiger
-
Wist je dat er in elk ziekenhuis een ombudsfunctie bestaat waar je terecht kunt met al je klachten over de schending van patiëntenrechten door zorgverstrekkers ? Indien deze dienst onbereikbaar is, of het conflict niet opgelost geraakt, kan je nog altijd terecht bij de federale ombudsdienst.
Lees meer over ombudsdiensten
-
Wist je dat je NIET noodzakelijk in de terminale fase van je ziekte bent wanneer een palliatief team wordt ingeschakeld? Deze teams leveren evengoed ‘supportieve zorg’.
Lees meer over wat palliatieve/supportieve zorg inhoudt
-
Wist je dat er in jouw regio palliatieve teams bestaan (zowel in de thuiszorg als in het ziekenhuis en het rusthuis) waarop je beroep kan doen?
Lees meer over het vinden van palliatieve zorg in jouw regio
-
Wist je dat euthanasie enkel mogelijk is als je zelf het initiatief neemt? M.a.w. niemand anders kan dat in jouw plaats beslissen. Euthanasie betekent immers ‘levensbeëindiging op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt zélf’.
Lees meer over euthanasie
-
Wist je dat de euthanasiewet NIET definieert wat het verschil is tussen een terminale en niet-terminale aandoening, en dat je in beide situaties euthanasie kan vragen?
Lees meer over het verschil tussen terminale en niet-terminale aandoeningen
-
Wist je dat je – indien je wilsbekwaam bent - zowel euthanasie kan vragen voor een ongeneeslijke lichamelijke aandoening (bv. kanker of verlamming) als voor een ongeneeslijke psychische ziekte (bv. chronische depressie of bipolaire stoornis)?
Lees meer over de bepaling van 'ongeneeslijke aandoening'
-
Wist je dat jouw arts (huisarts of ziekenhuisarts) kan weigeren in te gaan op je euthanasie-verzoek? Hij is dan wel deontologisch (maar NIET wettelijk) verplicht je TIJDIG te verwijzen naar een collega-arts.
Lees meer over euthanasie
-
Wist je dat je voorafgaand om euthanasie kan vragen, via een wilsverklaring, maar dat die vraag ALLEEN geldt voor het geval dat je in een onomkeerbare coma terechtkomt (en dus NIET voor andere situaties zoals bv. onomkeerbare verwardheid bij hersentumoren of diepe dementie)?
Lees meer over de wilsverklaring inzake euthanasie
-
Wist je dat de uitvoering van euthanasie niet pijnlijk is, heel sereen kan verlopen en dat je de omstandigheden zelf kan bepalen?
Lees meer over het verloop van een euthanasie
-
Wist je dat er bij de federale overheid drie commissies bestaan die toezien op de correcte toepassing en/of evaluatie van de euthanasiewet, de wet betreffende palliatieve zorg en de patiëntenrechtenwet?
Lees meer over de commissies
-
Wist je dat België het land is waar de meeste organen worden afgestaan? In België worden de organen van de overledene automatisch aangewend om iemands leven te redden, TENZIJ je dat uitdrukkelijk schriftelijk hebt geweigerd.
Lees meer over orgaandonatie
-
Wist je dat wie voor euthanasie kiest, zijn arts vooraf op de hoogte kan brengen dat hij/zij organen wil afstaan om het leven van een ander persoon te redden?
Lees meer over euthanasie gevolgd door orgaandonatie
-
Wist je dat je op eenvoudige wijze je lichaam of delen ervan (bv. hersenen) aan de wetenschap kan schenken?
Lees meer over lichaamsschenking aan de wetenschap
-
Wist je dat er een telefonische hulplijn rond het levenseinde bestaat, de LEIFlijn, en dat artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners een speciaal certificaat van LEIFarts, LEIFnurse en LEIFopleiding kunnen verwerven?
Lees meer over LEIF