Voor hulp of inlichtingen over het levenseinde

Hoe verloopt euthanasie?

Meestal wordt voor een euthanasie vooraf een infuus (‘baxter’) aangelegd. Wanneer je te kennen geeft dat het ogenblik is aangebroken, spuit de behandelende arts minstens één product (meestal een barbituraat zoals thiobarbital, het "euthanaticum") in de leiding van het infuus. Je slaapt binnen enkele seconden in, vervolgens word je comateus en overlijd je rustig binnen de 5 minuten. In de thuiszorg worden de producten en benodigdheden bij de apotheker afgehaald door de arts.

In sommige gevallen geeft de arts een dodelijk drankje aan de patiënt. De arts blijft echter verantwoordelijk (hij/zij zal zorgen dat de patiënt niet meer uit de coma ontwaakt door indien nodig bijkomend een inspuiting te geven). Dan spreekt men van euthanasie en NIET van hulp bij zelfdoding 
Lees meer over medische beslissingen bij het levenseinde

Je kunt zelf bepalen wie bij de euthanasie aanwezig zal zijn (familie, vrienden), of er een bepaalde muziek moet gespeeld worden, er iets gegeten of gedronken wordt. Hierdoor wordt het afscheid door euthanasie door sommigen als ‘sereen en mooi’ beschreven.