Voor hulp of inlichtingen over het levenseinde
Op welke plaatsen kan je terecht voor palliatieve zorg?
Men heeft vanaf het begin geijverd om de ongeneeslijke zieke te kunnen begeleiden in het milieu dat hij/zij verkiest - uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen thuis of het woonzorgcentrum verkiezen.
Bovendien vond men ook dat àlle zorgverleners een elementaire kennis van palliatieve zorg moeten verwerven, op het gebied van pijn- en symptoomcontrole, psychosociale en spirituele/existentiële begeleiding.
Maar wanneer deze zorg tijdsintensief of complex wordt, moet men advies kunnen vragen aan de gespecialiseerde palliatieve zorgverleners of zelfs de volledige zorg aan deze interdisciplinaire teams overlaten. De gespecialiseerde palliatieve zorg behoort tot de ‘tweedelijnszorg’.
Patiënten (of hun familie) mogen ook zeker het belang van de adviserende functie van de apotheker niet vergeten. De apotheker voert niet alleen het voorschrift van de arts uit maar kan hierbij ook belangrijke raad geven.
Gespecialiseerde palliatieve zorg
Er bestaan 4 modellen van gespecialiseerde palliatieve zorg die overheidssteun genieten. Het betreft:
- de palliatieve thuisequipes
- de residentiële eenheden (palliatieve eenheden en ‘hospices’)
- de mobiele supportteams (palliatieve supportteams) in de ziekenhuizen en hun equivalent de palliatieve functies in de rusthuizen
- de dagcentra
Artsen verbonden aan deze gespecialiseerde zorgmodellen zijn uiteraard zeer goed geplaatst om advies te verstrekken betreffende beslissingen bij het levenseinde.
Ten slotte is Vlaanderen en Brussel opgedeeld in 15 regio’s met telkens een eigen palliatief netwerk. De bedoeling van deze palliatieve netwerken is binnen hun regio de gespecialiseerde palliatieve zorg, de zorgverleners en zorgvoorzieningen - thuiszorg, rusthuizen, ziekenhuizen, vrijwilligersorganisaties enzomeer - te ondersteunen en te laten samenwerken om de palliatieve patiënt optimaal te kunnen begeleiden op de plaats die hij/zij verkiest.
Adressen en websites van deze netwerken kan je hier terugvinden
Tegemoetkomingen en ondersteunende maatregelen
Er bestaan voor de palliatieve patiënt andere ondersteunende mogelijkheden die de thuiszorg kunnen vergemakkelijken. Je kan hier de mogelijkheden bekijken.
De rol van de vrijwilligers in de palliatieve zorg
In de zorg voor zieken met een levensbedreigende aandoening zijn diverse professionele zorgverleners ingeschakeld. Ook talloze vrijwilligers maken met een onschatbare inzet deel uit van de zorg. Zij nemen de rol van de professionelen niet over, maar hebben hun eigen taak. Dankzij hen is het haalbaar een totale mantelzorg te bieden, die velerlei vormen kan aannemen: het delen van levensverhalen, het ontlasten van de materlzorger, helpen bij maaltijden, vervoer, ontspanning,...
Ze verpersoonlijken de maatschappelijke betrokkenheid in het omgaan met ziekte, aftakeling, lijden en sterven. Zelfs bij voldoende professionele mogelijkheden vervullen zij een belangrijke signaalfunctie naar de zorgverleners en de maatschappij in de omgang met zieken.